Burnun yeniden şekillendirilmesi ve yapılandırılması amacı ile yapılan cerrahiye rinoplasti denir. Ameliyat esnasında burun içinde nefes almayı güçleştiren burun kıkırdak eğrilikleri, burun içi etlerde şişme gibi problemler de giderilebilir. Rinoplasti operasyonunda cerrahinin amacı fonksiyonel ve estetik açıdan burnun daha iyi hale gelmesini sağlamaktır.

RİNOPLASTİ AMELİYATI HANGİ YAŞTA YAPILABİLİR?

Rinoplasti ameliyatı burun yapılarının gelişiminin tamamlanması nedeni ile 18 yaşını doldurmuş hastalara uygulanmaktadır.

 

RİNOPLASTİ AMELİYAT SÜRECİ NASILDIR?

Rinoplasti ameliyatı öncesinde burun içinin detaylı endoskopik muayenesi yapılıp eşlik eden kıkırdak eğrilikleri, burun içinde etlerde şişmeler, geniz eti varlığı tespit edilmelidir.  Burnun kıkırdak yapısının durumu, cilt  yapısı değerlendirilir. Kişinin yüz yapısı, cinsiyeti ile uyumlu, nefes alabilen bir burun elde etmek önemlidir. Ameliyat öncesinde varolan hastalıklar, kullanılan ilaçlar, sigara kullanımı, cilt hastalıkları, kişinin yara iyileşmesi ile ilgili problemler sorgulanmalıdır. Kanama bozukluğu olan hastalarda rinoplasti operasyonu risk taşımaktadır.

Hastanın cerrahiden beklenti durumu oldukça önemlidir. Gerçekçi olmayan, mükemmel ve kusursuz cerrahi sonucu beklentisinde olan hastanın beklentileri mevcut durum değerlendirilmesi yapıldıktan sonra gerçekçi bir çerçevede anlatılmalıdır. Cerrah ise hastanın beklentisini anlayıp cilt ve kıkırdak yapısını analiz edip uygun bir cerrahi plan ortaya koymalıdır. Operasyon sonucu sadece cerrahın tecrübe ve yetenekleri ile ilişkili değildir. Hastanın yaşı, kıkırdak ve cilt kalınlığı, yara iyileşmesinin kalitesi, sigara kullanımı, eşlik eden kronik hastalılar cerrahi başarıyı etkiler.

AMELİYAT SONRASU TAKİP NASIL OLUR?

 İlk 3 hafta daha sık kontrole çağırılır. Sonrasında 1.ay, 3.ay, 6.ay ve 1. Yılında kontrol planlanır.